Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co je to za nemoc?

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 13 Přejít na další stránku   1  
Co je to za nemoc?
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2020 17:51 Elvensmith – Červená boule u žábry
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj všem, předně pardon že otravuji, ale jakožto stále relativní začátečník bych potřeboval nasměrovat s mojí nebohou Parmičkou.

Dva dny nazpět jsem pořídil dvě Parmičky Černopruhé. U jedné jsem si až později všiml, že má na jedné straně celkem velkou bouličku - přikládám foto. Nejsem si 100% jist jestli to neměla již při koupi, ale nevšiml jsem si toho při zběžné kontrole (vím dost možná moje chyba). Pomohl by mi někdo ochotný s identifikací případné nemoci a doporučil postup? Slečna na prodejně celkem pracně a dlouho rybky lovila, tak mám obavu jestli to není poranění z odchytu. Kromě této bulky jinak na rybě nic zvláštního nepozoruji, chová se a plave stejně jako její kolegyně.

Případně pokud je to na první dobrou něco co vyžaduje léčbu, mám po ruce Esha Exit/Esha 2000.


Akvárium je zajeté 3/4 roku, čpavěk/NO2 neměřitelné NO3 držím testy/KNO3 na cca 10 ppm. Žádné další rybky nemocné nijak nejsou, druhá parmička se zdá naprosto v pohodě i po visuální stránce.

Děkuji, Martin
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.04.2020 21:22 ondrejD Re: lacewings
Skvěle, konečně věcná diskuze .)

a) názor jsem změnil - avšak nikoli obecně, ale díky tomu upřesnění žadatelky, bo úvodní radu jsem začal takto:

ta ryba je fakt v krizi, osobně bych ji vylovil, ...

- následně jsem zjistil, že až tak zle na tom ta ryba není, tedy jsem napsal:

a pokud je ryba zaplísněná jen 3 dny, ještě na tom nebude tak špatně, jak jsem si původně myslel, když jsem ji viděl, takže ten stěr bych prozatím nedělal, má to svoje rizika, využil bych to jen v krizovkových případech,..

- tedy stále mám názor, že stírat ano - když je na tom ryba fakt blbě, to ovšem zde prozatím není. Co byla moje chyba - a to uznávám - tak unáhlenost k radě ještě dřív, než jsem měl všechny informace - to byla chyba, poučím se.)

b) zda stěr s vodou nebo s léčivem - vím že se to dělá s tím manganistanem, ale osobně jsem na "chemii" obecně dost opatrný, a taky jsem trochu skeptický v tom, jak moc může "poťupkání" a následné vložení ryby do vody pomoct - vždyť se to musí hned vyluhovat (zde spekuluji - chybně?) a opět zůstává poškozená tkáň přístupná infekci. Takže proto bych to osobně mechanicky odstranil a soustředil se na kvalitu vody apod. podporující proces hojení (tapování bych řekl nelze předpokládat v tomto případě).

c) vata - dobrá poznámka, vycházel z dostupnosti a z toho, že ryba už je na tom tak, že holt něco je potřeba rychle vyzkoušet, i s těmi riziky. Plína je super nápad, to mě nenapadlo. Osobně bych to teda nikoli stíral, ale sbíral entomologickou pinzetou na dobře zafixované rybě, ale to chce tu pinzetu mít a hlavně mít v ruce cit. Jinak šupiny - samozřejmě souhlas, máme před sebou ale peřovce.

d) ESHA - zde díky za rozšíření obzorů, i když nebylo směřované na mě. Plísně jsem chemií nikdy nemusel řešit - naštěstí, jsem na to obecně dost opatrný, takže pracuji hlavně s kondicí těch ryb, a zatím se daří .)

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   12.04.2020 11:41 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Ondřej, Amatértom,
- méně je někdy více, což se potvrzuje změnou Vašeho náhledu na uvedenou problematiku dotazu tazatelky
- k tomu co jste napsal,
- "plíseň prorůstá do poškozené tkáně", pokud použijete "mechanické setření" narušite to tedy ještě více,( jsou sice případy, kde lze takto postupovat, ale to je většinou v případech již nekrotizující tkáně, která bude chirurgicky odstraněna,) využije se tedy forma kapkové aplikace, přebalu, nebo tapováni přímo s léčivem, nikoliv pouze vodou
- "vata" běžně dostupná, v domácnosti používaná vata je nevhodná, je zde možnost, že zůstanou její části přímo na postiženém místě, u ryb se to zvyšuje problematikou šupin, použivají se k tomu určené chirurgické "vatové tampony", v domácím prostředí lze používat běžnou bavlněnou látkovou plenu, nebo pouze její části úměrně k výkonu ( osobně využívám, často s kombinací hypermanganu, levné, rychlé, běžné dostupné kdekoliv, možnost dobré fixace ryby, ) ;-)

- Amatértom, eSHa 2000 působí pouze na dva druhy plísní,vzhledem k problematice správného určení druhu plísně, je třeba použít spíše eSHa exit a následně lze využít eSHa 2000 k přeléčení (zamezení) bakteriálni tvorby ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2020 22:17 ondrejD Re: Ajka
aha, 3 dny to není dlouho, to jsem čekal že to má déle (čekal jsem že byl zavrtavý někde v úkrytu a nebylo to delší čas vidět, má to totiž fakt dost rozjeté). Máte tu v diskuzi v podstatě dvě rady - k té mojí upozorňuji je tu nesouhlas (lacewings), tu druhou (samotné koupele s protiplísňovém přípravku) rozporovat nebudu, je to ok postup, a pokud je ryba zaplísněná jen 3 dny, ještě na tom nebude tak špatně, jak jsem si původně myslel, když jsem ji viděl, takže ten stěr bych prozatím nedělal, má to svoje rizika, využil bych to jen v krizovkových případech, kdy už je ryba napůl "pryč".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   11.04.2020 22:10 ondrejD Re: lacewings
no čekal jsem, že budete sdílnější, snad příště.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2020 13:16 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: ondrejD
- obojí ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2020 07:31 Ajka Re: ondrejD
Vodu som menila pred týždňom, rybke nič nebolo, cca 3 dni dozadu, sa mu podarilo dostať medzi akva 3d pozadie, kde sa zachytil do molitanu bočnou plutvou, tak sme sa ho snažili opatrne dostať z toho molitanu, vyzerál byť ok, aj jesť išiel aj si plával hore bruchom.
Až včera ráno som zbadala, že má ten bok taký,keby mu niečo bolo tak to zbadáme hneď, nakoľko to je miláčik našej dcéry.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2020 02:06 ondrejD Re: lacewings
proč myslíte? zpochybňujete to a) setření plísně, nebo tu b) vlhkou vatu?

Moje důvody jsou tyhle:

a) plíseň prorůstá do poškozené tkáně, a dle fotky je tomu už delší čas, takže ryba na tom není nejlíp, m.j. kvůli tomu, že je intoxikovaná jak z té plísně, tak z toho, že se jí rozkládá vlastní tělo a rozkladné látky se uvolňují do zbytku těla - proto doporučuji tu plíseň rychle odstranit, aby se tohle aspoň trochu omezilo, a tím se podpořila kondice té ryby - a rychle to jde jen mechanicky.

b) vlhká vata je každému hned dostupná, a šetrná v tom smyslu, že pokud s ní slečna/paní /dle dotazu spíše začátečník - ve vší úctě/ moc přitlačí, nebo se jí přitom pohne ryba, nebo se stane cokoli jiného.. je relativně malá šance, že té rybě ublíží. Samozřejmě lze použít cokoli tvrdšího, ale vyžaduje to zkušenosti, jak s fixací ryby, tak s tou prací samotnou.

takže kde je chyba?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2020 23:04 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: ondrejD
- vlhkou vatou otírat rybu je nesmysl ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2020 22:57 ondrejD Re: Ajka
ta ryba je fakt v krizi, osobně bych ji vylovil, zkusil opatrně vlhkou vatou tu plíseň setřít, a umístil bych ho do samostaného akvárka s čistou vodou a třeba tou Eshou a úkrytem (aby byl relativně "v klidu", aby nestresoval), a čekal bych.

Kvalitní krmení (nepřekrmovat!) a výměna vody atd. - klasika.

Plíseň se určitě objeví znova, snad jí ale bude méně a méně ...

JInak při manipulaci s rybou: pokud s tím nemáte zkušenost, nedotýkat se prsty, pouze jemně přes mokrou jemnou látku, plátno.. a taky rybě zakrýt oči - uklidní se (aspoň trochu..).
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2020 13:55 Muž achyles73 [12] - ŽivorodkyRe: Ajka
Je mi to líto, ale tady už je asi pozdě. Snad ta esha zabere, ale moc tomu nedávám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2020 13:52 Muž achyles73 [12] - ŽivorodkyRe: Filip
Změřit hodnotu pH a NO3 a rozhodně je třeba častější výměna vody ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2020 11:24 Muž Amatértom [514] - CichlidyRe: Ajka
Esha2000 zabírá na plísně, zkusil bych to s ní, každopádně bych začal pravidelnou výměnou vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2020 11:00 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Filip
Tohle budou spíš nějaké plísně. Nasaď eSHa 2000. Ale má to nějakou hlubší příčinu, nejspíše nevyhovující podmínky v nádrži.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2020 10:45 Filip – Bílé skvrny na ploutvích
Fotka k příspěvku Dobrý den

Měl bych dotaz ohledně bílých skvrn na ploutvích. Z toho co jsem vyčetl s myslím že by to mohl být kožovec rybí(Krupička), ale rád bych aby se na to koukl někdo kdo má víc zkušenosti.

Děkuji za odpovědi
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2020 10:12 Ajka Re: Amatértom
Mám ho oddeliť? Čím by bolo najlepšie liečiť? Ďakujem :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2020 10:07 Muž Amatértom [514] - CichlidyRe: Ajka
No nejspíš to začalo tím, že se někde poranil, ostrý kámen nebo něco. Vlivem zhoršených podmínek v akváriu se rána proměnila v tohle. Asi bych častěji měnil vodu. Plíseň zkusit léčit podle zdejších návodů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2020 10:01 Ajka Re: Amatértom
Otázka je či je to pleseň alebo mu to niekto obžral :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2020 09:41 Muž Amatértom [514] - CichlidyRe: Ajka
Tak takovouhle plíseň jsem na živé rybě ještě neviděl. coze coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2020 09:19 Ajka – Čo je to za chorobu?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Viem mi prosím niekto napísať čo je nášmu sumčekovi? ????
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2020 01:56 ondrejD Re: Zu
aby to bylo zcela jasné, dekorací jsem myslel hlavně rostliny, kvůli udržení kvality vody, jinak krmit opravdu střídmě, a léčit až poté, co budete mít "cca jistotu" toho, co to léčíte. Léčivo jako takové je nápor na rybu, a bude-li neúčinné, bude to zbytečný nápor který jí zase trochu ubere sil .. hodně zdaru! :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2020 23:18 Zu
Dekuji.Dekoraci dodam :-) Supr,díky za rady ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2020 21:45 ondrejD Re: Zu
no ta fotka není nic moc, ale tipuju: buď to bude nějaká banální plíseň (vyléčí čas + čistá voda), nebo nějaká "jednoduchá" parazitóza (Ichtyoybodo,... - celkem snadno léčitelné), nebo počínající bakterielní rozpad ploutví (to je horší).

Izolace je rozhodně dobrá - ale dejte tam té rybce nějakou dekoraci, ať není moc ve stresu. No a pátrejte a zkuste to nějak určit...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2020 21:32 Zu
Hmsad to jsem zvazovala jako posledni moznost.Jeste bych ji rada dala šanci,je cila.Tak snad nekdo napise co by to mohlo byt za nemoc.Ale diky za nazor.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2020 20:39 Muž achyles73 [12] - ŽivorodkyRe: Zu
Asi bych ji usmrtil, nemá cenu kvůli jedné neonce platit majlant za léčiva....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2020 20:33 Zu – Nemocná Neonka
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj potřebovala bych poradit co je to za nemoc? Neonka ma bilou cast zadni ploutve.Je aktivni,zere.Byla ve 112 litrovem akvariu,jeste s 12rybkami.Akvarium mam cca 3 mesice.Vse pravidelne cistim,menim pravidelne cast vody.Nakapala jsem esha 2000+esha exit.Po 5dnech zadna zmena.Tak jsem rybku odlovila.Diky za rady.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2020 06:18 Muž RAP [1559] Re: laguna1505
Ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.03.2020 22:59 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: omnihash
- utratit, nejde o plíseň, půjde zřejmě o vřed s nekrotickou částí ložiska ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2020 22:15 Muž omnihash [95] - Rostliny – plíseň?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Je tohle plíseň? Díky
Vypadá to jako desetkrát-stokrát zvětšená krupička, hrudky jsou plastické a pokrývají třetinu břicha. Na jiné rybě než na této neonce jsem to zatím nepozoroval.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2020 20:12 Muž laguna1505 [61] – skřele
Fotka k příspěvku Ahoj, teď jsem si všimnul, že jedna tetra vláknoploutvá ma odchlíplé skřele,levou stranu ... Žere,plave,zdržuje se s ostatníma ...mám to nějak řešit?
 
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2020 21:25 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: RadioactiWe
- tak řekni kamarádovi, že se o nemoc jednat může, ale třeba vůbec nemusí, protože je to třeba tím krmenim ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2020 20:24 Muž RadioactiWe [192] - Labyrintky – Biele výkaly
Ahojte, kamarát sa ma spýtal, čo by to mohlo byť za chorobu, keď je ryba "pažravá" a má biele výkaly. Jedná sa o dánio pruhované. Vedeli by ste mi niečo poradiť? Ďakujem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2020 01:25 kámen – určení nemoci - krvavé skvrny
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den, co je to prosím za nemoc? ryba je neustále hlavou dolů, nejprve se začnou trochu rozpadat a bělat zadní ploutve, to dále výrazněji nepokračuje. Pak se zadní část těla odbarví a v kůži se objeví malé krvavé skvrnky ty se zvýrazňují a propojují. ryba je krotká (není problém ji vzít do ruky), hýbe ploutvemi, pokud se dostane do proudu bublinek tak se snaží dostat dolů.

foto1: foto mrtvé ryby, kterou jsem našel 21.2. ráno
foto2: stav ke 22.2. 14:00 patrné podlitiny a vyblednutí v zadní části těla
foto3,4 aktuální stav k 22.2. 23:50 již vyvinutá krvavá kresba
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2020 22:53 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Lister
- jak to čtu, tak problém není u ryb, ale jinde,
- nemáte ani prezentaci
- ano, léčiva Sera jsou hůře rybou tolerována, než léčiva jiných firem
- ne, neznám léčivo na které by reagovali hůře živorodé ryby, oproti ostatním druhům ryb,
- negativní reakce na léčiva je spíše u těch ostatních druhů ryb
- odstátá voda je taky třeba problém
- mohutné vzduchovani je taky třeba problém
- ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2020 20:25 Muž Lister [169] Re: lacewings
lacewings napsal: - Sera léčiva jsou jedna z nejhůře aplikovatelnych léčiv
To prosím znamená přesně copak? Že se špatně odměřuje dávka, špatně se distribuují v nádrží nebo se z ní špatně dostávají a zbývají velká rezidualní množství? Nebo něco jiného - jsou obecně hůře tolerována než léčiva jiných firem?

A zkusím se zeptat ještě jednou - obecně jsou některá léčiva, nebo jejich složky, na které můžou živorodky hůře reagovat než jiné ryby? Nebo je to spíše souhra okolností - třeba hůře okysličená nádrž a vyšší teploty vody a proto pak snáší léčbu hůře? Tak nějak bych čekal že třeba pancéřníčci zareagují citlivěji.

Rybka je v malé nádrži s úplně novou odstátou vodou, mohutně vzduchuji, budu pozorovat. V akvárku budu měnit alespoň 2x týdně polovinu vody nebo častěji menší množství a několik týdnů budu filtrovat přes aktivní uhlí. Příště budu léčit ryby samostatně a celou nádrž jen v případě hromadného výskytu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2020 19:11 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Lister
- Sera léčiva jsou jedna z nejhůře aplikovatelnych léčiv
- ano, mohou se vázat nějaké prvky, ale dle složení léčiva, nematol mezi ně nepatří ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2020 18:33 Muž Lister [169] Re: lacewings
A je ten Nematol živorodami snášen hůře než jinými rybkami, případně je nějaké jiné léčivo, na které si dát pozor?

Může pálený jílový substrát do sebe navázat nějaké nebezpečné latky z předchozí léčby, které se pak po větším zásahu do dna mohou uvolnit a ohrozit ryby?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   11.02.2020 18:22 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Lister
- Udělejte si prezentaci, takhle je to těžké
- šneci?mohou mít více parazitů než ryby, zvláště z asijských zemí
- rybám se podává léčivo pokud mají příznaky,
- preventivní opatření se dělají s jiným druhém léčiva-léků ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2020 18:08 Muž Lister [169] Re: michalt
Sera Nematol v doporučené dávce v délce maximálně 2 dny pak kompletní výměna vody. Odčervujeme preventivně protože v nádrži s okrasnými plži se to pak už hůře dohání.
pH cca 6.6-6.8
Může jim vadit hodně měkká voda - cca 3 stupně. Je to bez CO2, bez vzduchování a filtr je nastavený, aby hodně čeřil hladinu. Byl tam problém se slepou hladinou po přenastavení vyústění filtru je hladina čistá.

Teď tam nedáváme žádnou chemii krom hnojení - komplexní hnojivo bez dusičnanů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2020 18:06 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Lister
Lister napsal:
všechny rybky před umístěním do akvária odčervujeme, .

- proč?
- mají snad příznaky začervení?
- co jim aplikujte za léčivo a v jaké dávce myšleno to odčervování ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2020 18:05 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Lister
Jak je odčervujete?

Co znamená, že je ta voda mírně kyselá? Kolik? Je to akvárium bez CO2?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2020 17:48 Muž Lister [169] – Náhlá úmrtí živorodek
Ahoj lidi. Máme problém s živorodkami v synové akváriu. V nepravidelných intervalech vždycky nějaká náhle odejde.

Teď jsme koupili 4 nové, byly týden v karanténě, tam byly zcela v pohodě, všechny rybky před umístěním do akvária odčervujeme, protože nakupujeme v místní akvariatice.
V akváriu jsou teď tři dny, jedna dnes vypadá takhle.

youtu.be/…

Nekoordinovaně plave, přijde mi, že je celkově tmavá a více vybarvená, snad i boky nějaké tmavé - působí na mne jako by se něčím otrávila?. Předtím byla v podstatě stříbrná. Včera se chovala zcela normálně. Vždycky to přijde takhle náhle. Ostatní tři živorodky i všechny ostatní ryby zcela v pohodě.

V akváriu teď filtrujeme přes uhlí, než tam nové rybky šly tak se dělala velká výměna vody. Ten den jsem trochu přesazoval kytky. Může takto rybka reagovat na něco co se uvolnilo ze dna? Nedávno jsem dával nové NPK kapsle. Mými dostupnými prostředky je voda v pořádku - dokážu změřit pH - lehce kyselé, dusitany (neměřitelné) a dusičnany (cca 10mg).

Jsou živorodky citlivé na nějaké látky, které se mohly uvolnit z toho dna? Vždycky odejdou ty živorodky. Z akvária jsem ji odlovil do malé nádržky, vzduchuju, budu pozorovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   11.02.2020 15:26 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: drnec8
- ano jde o Krupičku, přelečit eSHa exit + eSHa 2000,lehce zvýšit teplotu, případně můžete použít sůl do nákupu přípravků, sůl následně podporuje aktivní využití uvedených léčiv
- poměrně časté onemocnění z tohoto obchodu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   11.02.2020 15:19 Muž daktari [147] Re: drnec8
To je krupička. Co nejdříve přeléčit ESHOU.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   11.02.2020 15:19 Muž Tommo [828] Re: drnec8
To bude s největší pravděpodobností krupička.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2020 15:02 drnec8 – Pořadí někdo pls?
Fotka k příspěvku Dobrý den,
poradí mi prosím někdo co to může být za nemoc? Akvaristiku nedělám dlouho jenom par let ale nikdy jsem s nemocemi problem neměl. Až tet jsem přivezl tohohle mazlika z hornbachu a po par dnech se mi začal zdát divnej a pak jsem si všiml techhle malých bílých teček po těle. Osobně bych si typnul ze to bude nějaký druh parazita ale fakt nevím...taky se muzu plést a rybě snad nic není. Pomuze mi prosím někdo identifikovat nemoc případně i poradit tak zalecit? Díky za každou radu
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   08.02.2020 12:35 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Havel0303
- nejedná se o parazity a není to černá barva,
- jde o barvu tkáně, respektive nové tkánové regenerujíci se vrstvy
- důsledek dřívějšího defektu, který se vlivem gravidity samice zvýrazní, neboť nebyla dokončena plná regenerace postiženého místa ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2020 11:50 Havel0303 – Paraziti
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den, Mám akvárko s gupkama a jedné samici si na boky vytvořili černé skvrny. Nevím, co to může být. Poraďte. Možná jsou to paraziti. Nemám moc kvalitní fotky, protože se ryba ve vodě špatně fotí.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2020 12:17 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: David L.
- bude se jednat o ten následek poranění, tvarově by to i odpovídalo, dle fota ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2020 11:58 David L. – Narušený okraj tlamky
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Asi před 3 týdny se jedné Neonce nad tlamkou objevil drobný malý chomáč, vypadalo to jako drobné ložisko plísně. Zaléčená 3 dny kombinaci Esha 2000 a Exit, zjevně se to zmenšilo. Po vysazení do týdne zhoršení proto ještě jedna kůra - 4 dny, moc velký efekt tam hned po léčbě nebyl. Teď je to týden po léčbě, chomáč není, ale okraj tlamky je narušený, z boku to vypadá jako by část pomalu odpadávala. Snažil jsem se to vyfotit.

Je to jen hojení a následek problému? Ryba je aktivní. Plave, žere, barevné je jinak v normě.
 
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [13] ...... 227 228

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 198762x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9148-co-je-to-za-nemoc?od=601