Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Mé první 3D pozadí - vlastní výroba

 

Články » Mé první 3D pozadí - vlastní výroba   Vytisknout tuto stránku 

Mé první 3D pozadí - vlastní výroba

Publikováno: 20.09.2012 • Autor: © Carlatti • Rubrika: Dekorace

Mé první 3D pozadí – vlastní výroba

 

Vážení přátelé akvaristé. Ačkoliv o výrobě 3D pozadí již bylo napsáno mnohé, rozhodl jsem se podělit o zkušenosti  a poznatky z vlastní tvorby pozadí do akvária. Jelikož jsem rezolutně zamítl jakékoliv fototapety a jiné zrůdnosti a rozhodně jsem nebyl ochoten zaplatit nemalou částku za 3D pozadí v obchodě (nejlevnější na mé akvárko jsem našel za cca 2400 Kč, a to bůh ví, jak asi vypadá), rozhodl jsem si vyrobit vlastní. Nejprve jsem důkladně prostudoval veškeré články, diskuze a rady na internetu a na základě toho jsem se rozhodl o pozadí z polystyrénu. Úvodem chci dodat, že i takto vyrobené pozadí nepřijde zrovna levně (níže uvádím náklady).

Vše začalo koupí polystyrénu o tloušťce 5 cm (lepší je tlustší, ale mě se nechtělo obětovat příliš mnoho z obsahu akvária), a to 2 desky 100 × 50 cm. Doma jsem si je naměřil podle představy a uřízl. Pozadí kvůli rozměrům a snadnější manipulaci jsem rozdělil na několik dílů, které jsem k sobě přilepil až při konečné instalaci do akvária. Dalším krokem bylo tvarování. Jelikož jsem panelákový kluk, který nevlastní pájku ani horkovzdušnou pistoli, rozhodl jsem se pro tyto účely použít odlamovací nůž (řezák) a jemný brusný papír. Z desek jsem začal nožem vyřezávat a prsty odlamovat  nežádoucí kousky polystyrénu a tak tvarovat dle představ pozadí. Musím dodat, že to šlo docela dobře a za chvilku jsem toto měl hotové, ale ten binec! Vše jsem dělal na balkóně. A jako na potvoru foukal silný vítr, a tak polystyrénové kuličky byly naprosto všude v hojném množství. Poletovaly a válely se po celém bytě a dokonce i sousedi si zřejmě přišli na své. K mému překvapení si nikdo nestěžoval a dokonce ani manželka nehudrovala. Celý výtvor jsem poté začistil a zahladil brusným papírem. Musím dodat, že i bez pistole to šlo dobře a celkem slušně to i vypadalo. Nakonec jsem ještě vyřezal prostor pro techniku a různé žlábky pro hadičky apod.

Druhým krokem byl nátěr lepidlem. Přestože jsou v prodeji různá dvousložková lepidla na bázi pryskyřice, a to i levnější, rozhodl jsem se dát na rady druhých a zkušených akvaristů a koupil jsem pro tento účel Epoxy 1200. Musím dodat, že se sháněním tohoto lepidla to nebylo nikterak jednoduché. Ve velkých řetězcích, jako je Bauhaus či OBI,  Epoxy jistě seženete, ale taky si pěkně zaplatíte (Bauhaus – 800 g = 315 Kč, OBI - 1000 g = necelých 600 Kč), proto si důkladně prozkoumejte a porovnejte ceny s jinými prodejci na netu, neboť ceny se poměrně dost liší. Já jsem nakonec Epoxy sehnal v prodejně Nejlevnější barvy.cz v Praze – Nuslích, a to za 247 Kč 800 g. Celkově jsem na pozadí spotřeboval necelé dvě plechovky á 800 g.  Dále jsem zakoupil 0,5 l lihu, štětec a ochranné gumové rukavice (na ty v žádném případě nezapomeňte). Ještě mi chyběla jedna důležitá věc, a to velmi jemný akvarijní písek na posyp. Ach jo, co já oběhal prodejen a stejně jsem neuspěl. Buď neměli žádnou přijatelnou barvu (z pravidla čistě bílý, nebo úplně černý), nebo byl příliš hrubý. Na internetu jistě seženete písek dle svých představ, ale mě se nechtělo utrácet zbytečně moc za dopravu. Nakonec jsem zakoupil křemičitý písek světlé barvy o zrnitosti asi do 0,8 mm (doporučuji ještě o něco jemnější, když ho seženete) s tím, že zaimprovizuji a nějak si poradím.

Již mnoho diskuzí proběhlo na téma, jak ředit Epoxy 1200 a v jakém poměru míchat  s tvrdidlem. Bohužel smutná zpráva je ta, že ani já do tohoto problému nevnesu světlo a jednoznačnou odpověď. Výrobce Epoxy 1200 na konečné uživatele tak říkajíc „háže bobek“. Myslím, že by nebyl takový problém na lahvičku s tvrdidlem nakreslit pár odměrkových rysek, nebo když už nic, tak alespoň napsat obsah lahvičky s tvrdidlem, abychom si to mohli odvodit – smůla. Takže co se týče poměru pryskyřice a tvrdidla, můžu uvést pouze to, že jsem se rozhodl toto mísení provést po vzoru ruských inženýrů, tudíž od oka s tím, že jsem tvrdidla radši přidal více (lepší, když to ztvrdne dříve nežli vůbec). Následně jsem lepidlo zředil zakoupeným lihem tak, aby se dalo dobře roztírat. Na konec  jsem  ještě přidal potravinářské barvivo- červená jahoda. Tady si dovolím malou poznámku. Pokud se rozhodnete pro potravinářskou barvu, tak ji přidejte pouze do prvního nátěru. Já barvil Epoxy i při druhém a následně i třetím nátěru. Toto se ukázalo, jako chyba, neboť už hotové a řádně vytvrdlé pozadí značně barvilo vodu a já je pak musel několik dní máchat ve vaně, dokud se přebytečná barva nesmyla. Teď už je vše v naprostém pořádku, ale vraťme se zpět.  Musím dodat, že navzdory všem článkům na toto téma šlo mísení Epoxy a jeho ředění docela dobře. Myslel jsem, že to bude mnohem horší. Původně jsem plánoval, že dle rad si vyrobím jakýsi míchací nástavec na vrtačku, ale nakonec to vše šlo v pohodě rozmíchat obyčejnou kuchyňskou vařečkou, i když teď musím ženě koupit novou. Takto připraveným lepidlem jsem začal natírat polystyrén. I tady musím napsat, že to šlo bez problémů. Po natření polystyrén vlivem barviva celý zrůžověl, ale toho se nemusíte bát, neboť ještě budou následovat další nátěry. Ještě jedna věc, na kterou jsem zapomněl - jestliže se rozhodnete pro výrobu pozadí do akvária tímto způsobem, nečiňte tak nikdy, ale opravdu nikdy, v bytě na koberci, podlaze, jídelním či konferenčním stole. Věřte, nevěřte, ale když si dáte i ten největší pozor, tak to kolem sebe a pod sebou stejně zapatláte. Pak vás bude stát mnoho úsilí to vyčistit a pravděpodobně se vám to stejně nepodaří. Zkrátka a dobře, najděte si nějaké v hodné místo, které, když znehodnotíte, tak to vám ani vašim blízkým nebude vadit.

Vraťme se zpět k práci. Druhý nátěr jsem provedl následující den cca asi po 22 hod., když lepidlo na desce už docela zatvrdlo. Epoxy jsem připravil stejným způsobem, jako předešlý den, tedy od oka s tím, že jsem tentokrát přidal místo červeného barviva barvivo hnědé – čokoláda a opět natřel desku. Nechal jsem trošku zatuhnout  a přistoupil k posypu pískem. Písek jsem nasypal na ulepenou desku a hezky opatrně jsem jej do ní zamačkal, aby se v lepidle uchytil. Tady už opravdu doceníte sílu a nepopiratelnou výhodu gumových rukavic, ale i tak budete trošku ulepení, ale to se dá snadno umýt. Pozadí už začíná dostávat zajímavou vizáž a hlavně barvu. Nicméně máme-li hotovo, necháme pozadí zase do druhého dne vytvrdnout. Hlavně nezapomeňte mezi jednotlivými nátěry omýt štětec, jinak můžete zaručeně kupovat nový. Já jsem ho nejdřív namočil do lihu a opláchl v teplé vodě. Nic moc, ale ještě se s ním dalo druhý den pracovat.

Další den jsem přistoupil k třetímu nátěru, který byl naprosto totožný s nátěrem č. 2, proto nemá smysl toto již dál nějak rozebírat, a nechal ho vytuhnout do druhého dne. Poslední čtvrtý nátěr jsem již provedl bez přidání barviva a tentokrát jsem ponechal pozadí v klidu cca 48 hodin.

 

F

F

 

Pokud již lepidlo dostatečně ztvrdlo, tak jej smetáčkem očistíme od přebytečného štěrku a připravíme se na neutralizaci desky. Je známo, že epoxidová pryskyřice je poměrně dosti zásaditá, a to by mohlo výrazně ovlivnit pH v akváriu a tím i kvalitu vody. Proto je zapotřebí natřené pozadí neutralizovat. Dočetl jsem se, že lze použít ředěný ocet nebo kyselinu citrónovou. Já jsem se přiklonil k octové koupeli jednak proto, že obyčejný ocet zakoupíte za pár kaček v jakékoliv prodejně potravin a navíc zbytek můžete použít třeba do okurkového salátu, ale to patří do jiného odvětví. Dále jsem se dočetl, že před použitím octa na pozadí je třeba jej nejprve naředit vodou a zde se dostáváme k dalšímu problému. Pročetl jsem spousty návodů, ale nikde jsem se nedočetl jakým poměrem ocet vodou ředit, aby nebyl příliš silný, nebo naopak až moc slabý. Takže opět jsem se do toho vrhl po hlavě a ocet naředil odhadem 2/3 octa a 1/3 vody. Připraveným roztokem jsem pak pomocí obyčejného rozprašovače postříkal pozadí a nechal asi hodinu působit. Je třeba pozadí postříkat octovou vodou důkladně, aby neutralizace pryskyřice proběhla po celém povrchu desky. Po hodině působení jsem pozadí důkladně osprchoval vlažnou vodou a smyl tak ocet. Ještě je důležité hotové pozadí nechat pár dní ležet, aby vše max. ztvrdlo. Doporučují se cca 3 dny, ale já jsem nechtěl nic uspěchat , tak jsem nechal pozadí svému osudu ještě celý týden.

Pokud jste se dostali až sem, tak již máte prakticky vyhráno a zbývá již poslední krok celé operace - tím je samotná instalace pozadí do akvária. Jelikož polystyrén ve vodě plave, tak je zapotřebí jej pořádně upevnit ke stěně akvária. Je spousta možností, jak toto provést. Někdo nejdřív pozadí přilepí k jiné, např. k plastové či laminátové desce. A to celé pak přilepí k zadní stěně akvária (dle mého názoru nesmyslně a zbytečně komplikované). Dále je možné pozadí přilepit na jinou skleněnou tabuli stejných rozměrů, jako pozadí, to celé pak přitisknout k zadní stěně akvária. Po napuštění akvária  tlakem vody sklo s pozadím krásně přilne k zadní stěně a pozadí tak zůstane na svém místě. Já jsem se rozhodl celou věc již dále nekomplikovat a přilepil jsem pozadí přímo na stěnu akvária. Tak či onak, nevhodnější pro nalepení pozadí je použití akvarijního silikonu. Já jsem před samotnou instalací ještě do pozadí zakomponoval vzduchovací hadičku a kámen. Velmi důležité je pozadí přichytit k akváriu po celém obvodu, nikoli jen určitými body. Pozadí by nám sice hezky drželo, ale mohly by mezi pozadím a sklem vzniknout nežádoucí prostory, které by se dřív či později staly smrtelnou pastí pro malé zvídavé rybky. Zde opět trochu odbočím. Pokud budete techniku instalovat skrytě za pozadí, tak počítejte s dostatečným prostorem nejen pro techniku, ale i pro samotnou manipulaci a instalaci filtru, topítka apod., tedy pokud nemáte extra dlouhé a tenké prsty. Já na toto zapomněl a musím přiznat, že když jsem instaloval sací trubku filtru, tak jsem měl už docela nervy na pochodu. Na konec se mi to sice podařilo, ale na dně mi zůstala jedna přísavka, kterou jsem se snažil všemožnými důmyslnými způsoby vytáhnout, leč marně. Teď musím počkat, jestli po napuštění vyplave, jinak tam zůstane navždy pohřbená. Ještě, že výrobce filtru přibalil několik náhradních.

 

F

 

Závěrem, když celý proces shrnu, tak musí říci, že vlastní výroba pozadí do akvária je poměrně pracná a ulepená práce, která ovšem stojí za to. Přiznám se, že výsledek mého snažení se dosti liší od mých původních představ, ale přesto jsem velmi spokojený. Vše je pouze otázkou individuálního vkusu každého akvaristy. Jaký zvolíte postup, materiál, tvar pozadí a barvu záleží už jen a jen na vás. Takže, hurá do práce a dbejte starého českého přísloví - „práce kvapná, málo platná“.

 

F

 

NÁKLADY NA 3D POZADÍ O ROZMĚRU 120 × 40 CM

2 ks polystyrénové desky              -        50 Kč

2 ks Epoxy 1200 a´ 800g              -       494 Kč

2 ks štětce                                  -        34 Kč

Technický líh 0,5 l                        -        36 Kč

Gumové rukavice                         -        16 Kč

10 ks potravinářského barviva       -       50 Kč

3,3 Kg jemný křemičitý písek         -       71 Kč

Odlamovací nůž                            -       31 Kč

Jemný brusný papír                       -    vlastní zásoby

Kuchyňská vařečka                       -    zásoby mé manželky

1× zavařovací sklenice                  -   zásoby mé tchýně

Celkem náklady                                    -    782 Kč

Celkový čas od prvního řezu až po instalaci (zde je zapotřebí vzít v úvahu, že jsem mezi tím musel taky vydělávat na živobytí)   -    14 dní

 

 

F

 

 

 

F

 

F



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 16x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 20.09.2012 Upraveno: 22.09.2012 Přečteno: 1097x

Schválili: Bob66 **** 07.01.13 • alpaka **** 19.03.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Dekorace
04.08.2012*****Nejjednodušší pozadí do akvária226x
05.11.2007*****Liapor - aneb jak sem pořizoval dno do akvaria3079x
23.01.2010*****Tvorba akvarijního pozadí6421x
28.08.2014*****Jak jsem vyráběl 3D pozadí z polystyrenu624x
10.01.2010*****Úprava keramické jeskyně2376x
11.12.2008*****Výroba pozadí2668x
03.12.2010*****3D a světlo2777x
03.06.2006*****Dno akvária a kameny35785x
14.02.2013*****Liapor – jeho použití jako substrátu do rostlinných akvárií3533x
11.06.2013*****Krása zo Švédska menom Back to nature814x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
24.12.2012*****P(R)ODAVAČI, ANEB PRO RADU DO OBCHODU RADĚJI NECHOĎTE83x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1057-me-prvni-3d-pozadi-vlastni-vyroba